Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Σήμερα επισκεφθήκαμε το Μουσείο της Ακρόπολης.
Η ξεναγός μας πήγε πρώτα σε ένα μέρος που το πάτωμα ήταν από τζάμι, με αποτέλεσμα να μπορούμε να δούμε τι υπάρχει κάτω από το Μουσείο.

Στο ισόγειο βρίσκονται τα ευρήματα των άνασκαφών που έγιναν στην πλαγιά της Ακρόπολης . Ακόμα αυτά εκτίθενται σε γυάλινες προθήκες κάτω στο πάτωμα αλλά και στους τοίχους για να προστατευθούν από την φθορά. Περιλαμβάνουν κυρίως αντικείμενα που αποτελούνται από πηλό ή μάρμαρο, διότι τα πιο πολύτιμα λεηλατήθηκαν και τα πιο φθαρτά καταστράφηκαν με το πέρασμα του χρόνου.Τα περισσότερα αποτελούν προσφορές από τους ανθρώπους.
. Στη συνέχεια είδαμε τα αγγεία νερού που πρόσφεραν στη νύφη μετά το γάμο,όπως και πιατάκια που χρησιμοποιούσαν για οικιακή χρήση.
Ακόμα υπάρχουν πολλά αγάλματα κορών και κούρων που αποτελούσαν αφιερώματα στην θεά Αθηνά και στους 12 θεούς. Σημαντικό και πολύ όμορφο είναι το αφιέρωμα στον ναό του Ασκληπιού.Εκεί βλέπουμε κοινά σημεία με τα σημερινά τάματα στους αγίους μας.



Έπειτα οδηγηθήκαμε από την ξεναγό στον χώρο που βρίσκονται οι Καρυάτιδες. Η καθεμιά είναι ξεχωριστή , μοναδική και πανέμορφη. Και καθεμιά έχει το δικό της τρόπο στάσης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
Είναι αγάλματα ύψους 2,20 μέτρων με διαφορετικές κομμώσεις πράγμα το οποίο μας πληροφορεί ότι κατασκευαστήκαν από διαφορετικά άτομα. Mονό 5 από τις 6 βρίσκονται στο μουσείο ενώ η έκτη βρίσκετε στο Βρετανικό μουσείο.

Στον πρώτο όροφο και είδαμε ένα από τα αετώματα του ναού με πολλές απεικονίσεις (τα λιοντάρια που κατασπαράζουν ένα ταύρο, τον Ηρακλή να παλεύει με τον Τρίτωνα και τον Νηρέα, με τις τρεις μορφές). Εν συνεχεία περιηγηθήκαμε στην αίθουσα που λέγεται «Κήπος με τα αγάλματα» και στην οποία υπάρχουν διάσπαρτα αγάλματα κούρων και κορών από διάφορες χρονικές περιόδους. Στην ίδια αίθουσα είδαμε τη Γιγαντομαχία στην οποία ξεχωρίζει η θεά Αθηνά να επιτίθεται ενάντια στον γίγαντα Εγκέλαδο.

Στον δεύτερο όροφο εντυπωσιακό έργο ήταν ο Tρισώµατος, το πλάσμα με τα τρία κεφάλια και το φιδίσιο σώμα.
Ήταν θαλάσσιος δαίµονας, ίσως ο Nηρέας, που αποτελείται από τρεις µορφές, ανθρώπινες
ως τη µέση και φιδίσιες από τη µέση και κάτω. Oι τρεις µορφές παριστάνουν γενειοφόρους άνδρες
µε µεγάλα φτερά που κρατούν ο πρώτος κεραυνό, ο δεύτερος νερό και ο τρίτος ένα πουλί.


Ακόλουθα ανεβήκαμε στο τρίτο όροφο , στην αίθουσα του Παρθενώνα. Η αίθουσα αυτή είναι ακριβώς σαν τον Παρθενώνα, αφού ακολουθεί τις αναλογίες και τον προσανατολισμό του αρχικού ναού. Σε αυτή την αίθουσα υπάρχουν τα σωζόμενα αετώματα, οι μετώπες και τα τμήματα της ζωφόρου που σώζονται. Παρατηρήσουμε την παράσταση, που ήταν πολύ εντυπωσιακή! Από τους γυάλινους τοίχους μπορούσαμε να δούμε το βράχο της Ακρόπολης και να θαυμάσουμε τον Παρθενώνα.
Τα παιδιά παρακολούθησαν την ξενάγηση με μεγάλο ενδιαφέρον απαντώντας σε ερωτήσεις  σχετικά με την αρχαιότητα.  Συμμετείχαν με βιωματικό τρόπο σε δραστηριότητες  με την βοήθεια της ξεναγού.Έκαναν τους γλύπτες και τα αγάλματα προσπαθώντας να αναπαραστήσουν με ακρίβεια τις στάσεις του σώματος και τα χαρακτηριστικά του προσώπου των αγαλμάτων.Παρατήρησαν το ντύσιμο ,τα χτενίσματα της εποχής  και γνώρισαν τα χρώματα που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα οι γλύπτες.
Στην παρακάτω σελίδα τα παιδιά μπορούν να γίνουν γλύπτες και αφού διαλέξουν χρώματα και πινέλο να χρωματίσουν το άγαλμα της πεπλοφόρου.

http://www.theacropolismuseum.gr/peploforos





















1 σχόλιο:

Γιώτα είπε...

καταπληκτική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους