Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Πριν την επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης

Με αφορμή την επίσκεψη που θα γίνει την επόμενη Τετάρτη στο μουσείο της Ακρόπολης ξεκίνησε ένα σχέδιο εργασίας με θέμα τα αγάλματα με σκοπό την προετοιμασία των παιδιών για όσα θα δουν.
Με την βοήθεια των παιδιών συγκεντρώθηκε υλικό σχετικό με το θέμα.Φωτογραφίες με αγάλματα,πληροφορίες, μικρά αγάλματα ζώων και θεών.
Φτιάξαμε ένα ιστόγραμμα με τις ιδέες των παιδιών.Τι γνωρίζουν σχετικά με το θέμα και τι θέλουν να μάθουν σχετικά με αυτό.

Τι είναι η Ακρόπολη;
 Ακρόπολη: το ψηλότερο σημείο μιας πόλης που κατά την αρχαιότητα το οχύρωναν με τείχη.  
Οι αρχαίοι Έλληνες έχτιζαν τις πόλεις τους όχι σε πεδινά μέρη, αλλά επάνω σε λόφους. Στην κορυφή του λόφου έχτιζαν το παλάτι του βασιλιά τους. Γύρω απ' αυτό έφτιαχναν ένα ισχυρό τείχος που το έκανε απόρθητο. Κάτω από το περιτειχισμένο παλάτι, στις πλαγιές του λόφου έχτιζαν τα σπίτια τους. 
  Όταν κάποιος εχθρικός γειτονικός λαός έκανε επίθεση στην πόλη τους, όλοι μαζί ανέβαιναν στην κορυφή του λόφου και κλείνονταν μέσα στα τείχη. Από εκεί πολεμούσαν ασφαλισμένοι και προστάτευαν τη ζωή τους και το παλάτι του βασιλιά τους. Το παλάτι λοιπόν με το τείχος γύρω του, στην κορυφή του λόφου ονομαζόταν ακρόπολη.
 Καθώς περνούσαν τα χρόνια οι αρχαίοι Έλληνες έπαψαν να έχουν μέσα στην ακρόπολη το παλάτι του βασιλιά τους. Η ακρόπολη απέκτησε λατρευτικό χαρακτήρα. Εκεί ψηλά, μέσα στα τείχη, άρχισαν να χτίζουν τους ναούς των θεών τους. Προσπαθούσαν οι ακροπόλεις τους να είναι όσο το δυνατό πιο όμορφες και πιο λαμπρές. Στόλιζαν τους ναούς τους και λάτρευαν καθημερινά τους θεούς τους. Στις μεγάλες γιορτές συγκεντρώνονταν όλοι εκεί για να αποδώσουν στους θεούς τους τις μεγαλύτερες τιμές.
Γιατί έφτιαχναν οι αρχαίοι αγάλματα;
Είδαμε εικόνες από διάφορα αγάλματα και είπαμε  ότι οι αρχαίοι τα έφτιαχναν γιατί πίστευαν στους 12 θεούς του Ολύμπου.Έτσι τα αφιέρωναν στους θεούς τους για να τους τιμήσουν.
Ποιοί φτιάχνουν τα αγάλματα;Από τι είναι φτιαγμένα;
Tα αγάλματα τα φτιάχνουν οι γλύπτες ,χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία.
Υπήρχαν  σμίλες διαφόρων σχημάτων και μεγεθών που χρησιμοποιούνταν με τη βοήθεια ξύλινων σφυριών . Η αιχμηρή σμίλη, όπως συμβαίνει και σήμερα, χρησιμοποιούνταν αρχικά για την πρώτη αφαίρεση υλικού και την αρχική διαμόρφωση του γενικότερου σχήματος τους αγάλματος.

Τα παιδιά φέρνοντας πληροφορίες για τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα τα αγάλματα μας είπαν από γύψο,μάρμαρο,χαλκό και πέτρα.
Πως ήταν ντυμένα;
Παρατηρήσαμε ότι οι άντρες ήταν γυμνοί και οι γυναίκες ντυμένες.Ρώτησαν γιατί σε κάποια λείπουν χέρια ή πόδια και είπαμε ότι αυτό συμβαίνει γιατί τα βρίσκουν μετά από πάρα πολλά χρόνια κάτω από την γη.
Να πούμε μύθους από την μυθολογία
Είπαμε τον μύθο για το πως πήρε η Αθήνα το όνομα της.

Αθηνά, δωρήτρια της ελιάς - ο μύθος
Ο γνωστός πελασγικός μύθος αναφέρεται στον αγώνα της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την προστασία και την ονομασία της Αθήνας. Βασιλιάς της Αθήνας ήταν ο Κέκροπας. Οι αντίπαλοι ανέβηκαν πάνω στο βράχο της Ακρόπολης, όπου ήρθαν και οι άλλοι δέκα θεοί από τον Όλυμπο για να κάνουν τον δικαστή στη διαφωνία των δυο θεών, ενώ ο Κέκροπας παρίστατο ως μάρτυρας.
  Πρώτος ήρθε ο Ποσειδώνας, στάθηκε στη μέση του βράχου και με την τρίαινα του έδωσε ένα δυνατό χτύπημα στο έδαφος. Αμέσως ξεπήδησε ένα κύμα αλμυρού νερού που σχημάτισε μια μικρή λίμνη που την ονόμασαν «Ερεχθηίδα» θάλασσα.
  Μετά ήρθε η σειρά της Αθηνάς να παρουσιάσει το δώρο της και αφού κάλεσε τον Κέκροπα για μάρτυρα, φύτεψε μια ελιά πάνω στο βράχο, που ξεπετάχτηκε γεμάτη καρπό. Το δέντρο αυτό σωζόταν για πολλά χρόνια αργότερα. Μετά από το δώρα της Αθηνάς ο Δίας κήρυξε το τέλος του αγώνα και είπε στους άλλους θεούς να κρίνουν σε ποιον από τους δυο θεούς να δοθεί η πόλη. Συγχρόνως ζήτησαν τη μαρτυρία και τη γνώμη του Κέκροπα. Αυτός από το βράχο ψηλά έριξε μια ματιά γύρω, αλλά όπου να γύριζε, τα μάτια του αντίκριζαν αλμυρό νερό, τις θάλασσες που από παντού έζωναν τη χώρα.
  Το δέντρο όμως που είχε κάνει η Αθηνά να φυτρώσει ήταν το πρώτο που φύτρωσε σε όλη τη χώρα και ήταν συνάμα για την πόλη η υπόσχεση για δόξα και ευτυχία. Γι αυτό ο Κέκροπας θεώρησε πως το δώρο της Αθηνάς ήταν πιο χρήσιμο και έτσι της δόθηκε η κυριαρχία της πόλης.

Που μπορούμε να τα δούμε
Είπαμε ότι μπορούμε να δούμε διάφορα αγάλματα στα μουσεία,όπως της Ακρόπολης που θα επισκεφτούμε.
Είδαμε από κοντά δύο μικρά αγάλματα που έφεραν τα παιδιά.Τα αγγίξαμε και παρατηρήσαμε όλα όσα μάθαμε για την κατασκευή και την ιστορία τους

Στόχος:Να αναγνωρίζουν και να σχολιάζουν ιστορικό υλικό (π.χ. φωτογραφίες, αγάλματα κ.ά.) και να κατανοούν ότι πρόκειται για διάφορες αναπαραστάσεις του παρελθόντος.
Να τα ζωγραφίσουμε.











Παίξαμε το παιχνίδι αγαλματάκια ακούνητα προσπαθώντας να αναπαραστήσουν διάφορες στάσεις αγαλμάτων χωρίς να κουνηθούν.





Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια: