Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012

Ο κύκλος του νερού

Mε αφορμή την φθινοπωρινή βροχούλα μπήκαμε και επίσημα στο κλίμα της εποχής.
Ξεκινήσαμε διαβάζοντας το βιβλίο"πέφτει ,πέφτει η σταγόνα"Είδαμε το ταξίδι της σταγονούλας που  ξεκινάει ν'ανεβαίνει  προς τον ουρανό αφού ζεσταθεί από τις ακτίνες του ήλιου.Εκεί βρίσκει κι άλλες πολλές σταγονούλες που όλες μαζί  δημιουργούν τα συννεφάκια.Όταν βαρύνουν πολύ αρχίζει να βρέχει.Η σταγονούλα συνεχίζει το ταξίδι της.Πέφτει στα ποτάμια, ποτίζει τις ρίζες των φυτών ή πηγαίνει  στα σπίτια για  οικιακή χρήση.Από εκεί και πάλι καταλήγει στην θάλασσα για να ξεκινήσει και πάλι το ταξίδι της.
Τα παιδιά  ζωγράφισαν την περιπέτεια της.
Συζητώντας θελήσαμε να μάθουμε πως ακριβώς γίνεται η βροχή και έτσι κάναμε το πρώτο μας πείραμα.
Είπαμε ότι αντί για τον ήλιο που ζεσταίνει το νερό της θάλασσας το γκαζάκι θα ζεστάνει το νερό στο μπρίκι.
Έτσι αφού καθίσαμε προσεκτικά  γιατί όπως είπαμε υπάρχει κίνδυνος να καούμε περιμέναμε να ζεσταθεί το νερό πάρα πολύ και είδαμε τους υδρατμούς να ανεβαίνουν ψηλά.Βάλαμε επάνω ένα πιατάκι και σχηματίστηκαν επάνω σταγονούλες "βροχής"όπως είπαν τα παιδιά.
Θέλοντας να δούμε πως σχηματίζονται τα σύννεφα από πολλές σταγόνες βροχής πήραμε λίγο βαμβάκι  και ρίχναμε σταγόνες νερού,μέχρι που έγινε βαρύ και άρχισε να στάζει.


Ζωγράφισαν τα στάδια του κύκλου του νερού μαθαίνοντας καινούριες λέξεις και προσπάθησαν να τις γράψουν όπως μπορούν.

Παρουσιάσαμε στον υπολογιστή μία  εφαρμογή προσομοίωσης που αναπαριστά τον κύκλο του νερού. Και για να μάθουμε διασκεδάζοντας αναπαραστήσαμε  μέσα από το θεατρικό παιχνίδι όσα μάθαμε.
Ο Ήλιος ζεσταίνει το νερό της θάλασσας που εξατμίζεταιΟι σταγονούλες αγκαλιασμένες κάνουν το σύννεφο βαρύ και αρχίζουν να πέφτουν σταγόνες βροχής

Ατομικές κατασκευές με δακτυλομπογιά,γκοφρέ και μάλλινο νήμα.
Oμαδική εργασία                                                                                                                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια: