Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

O XΑΡΤΑΕΤΟΣ



                                             
Ένα έθιμο στη χώρα μας είναι την Καθαρά Δευτέρα να πετάμε χαρταετό. Ο χαρταετός εμφανίστηκε πριν από 3.000 χρόνια στην Άπω Ανατολή (ανατολική Ασία). Ο χαρταετός χρησιμοποιείται ως παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους όμως έχει χρησιμοποιηθεί και από επιστήμονες ως όργανο. Σε πολλά μέρη του κόσμου οι άνθρωποι πετάνε χαρταετό και διοργανώνουν διαγωνισμούς με χαρταετούς.
Οι πρώτοι χαρταετοί εμφανίστηκαν στην Κίνα το 1.000 π.Χ. Ήταν φτιαγμένοι από καλάμια bambou και μετάξι. Από την Κίνα ο χαρταετός διαδόθηκε σε όλη την Ασία, στην Ευρώπη και σε όλες τις άλλες ηπείρους.
Από απεικονίσεις αγγείων μαθαίνουμε ότι οι χαρταετοί υπήρχαν στην Ελλάδα ήδη από τον 4ο αιώνα π.X. και φτιάχνονταν από πανί. Ελληνικό αγγείο δείχνει κόρη που είναι έτοιμη να πετάξει  λευκή σαΐτα (χαρταετό) δεμένη με νήμα.
Στην Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία πίστευαν παλιά ότι οι χαρταετοί έδιωχναν τα κακά πνεύματα.
Ένας αυτοκράτορας της Κίνας έκανε πειράματα με χαρταετούς που έφτιαχνε από μπαμπούΕάν αυτοί επιζούσαν τους άφηνε ελεύθερους.
 Στην Ιαπωνία υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη χαρταετών. Χωρίζονται ανάλογα με το υλικό από το οποίο έχουν φτιαχτεί και από την περιοχή που φτιάχνονται.
Στην Κίνα υπήρχε ''Η  Ημέρα των αετών'' τον Σεπτέμβριο. Στη γιορτή αυτοί γίνονταν διαγωνισμοί για τον πιο όμορφο χαρταετό. Παρόμοιες γιoρτές για τον χαρταετό υπάρχουν στην Ινδία και την Ιαπωνία.
 Τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα έφτιαχναν τους χαρταετούς έτσι ώστε να σηκώνουν στρατιώτες για να παρατηρούν τον εχθρό. 

Τεχνολογία-εικαστικά-μαθηματικά
Αφού είδαμε πίνακες ζωγραφικής με θέμα τον χαρταετό παρατηρήσαμε τον παρακάτω πίνακα :
                                            "Spring kids fly kites" - Renie Britenbucher

Μετρήσαμε τα σπίτια ,τα παιδιά,τα δέντρα και τους χαρταετούς.Ποια είναι περισσότερα,ποια είναι λιγότερα;Είναι οι χαρταετοί τόσοι όσοι και τα παιδιά;Πόσους χρειαζόμαστε ακόμη για να έχουν όλα τα παιδιά χαρταετό:Αντιστοιχίζοντας ένα προς ένα με την βοήθεια του σπάγγου βρίσκουμε ότι λείπουν 3 χαρταετοί. Παρατηρήσαμε τα έντονα χρώματα και θελήσαμε να αναπαραστήσουμε τον πίνακα με τέμπερες και δακτυλομπογιές.





Kαι οι χαρταετοί μας το δικό μας έργο τέχνης.






πηγή:http://ntelalides8ou.blogspot.gr/2012/02/blog-post_25.html





Δεν υπάρχουν σχόλια: