Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

"H Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας"



Σήμερα στα πλαίσια του σχεδίου εργασίας "Γερά δόντια χαρούμενα παιδιά" πραγματοποήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Παραμυθοχώρα για να παρακολουθήσουμε την παράσταση "H Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας"του Ευγένιου Τριβιζά.

Η αδίσταχτη Δόνα Τερηδόνα, η τετραπέρατη Λουκία, ο ατρόμητος οδοντογιατρός Θανάσης Πολφός και οι σπαρταριστοί γορίλλες με τα σομπρέρο ζωντανεύουν στη σκηνή για να ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους στην Ισπεπονία, έναν από τους πιο μαγευτικούς κόσμους... Στην Ισπεπονία, η πεντάμορφη Σπανιόλα αρχόντισσα Δόνα Τερηδόνα καθημερινά συμβουλεύεται τον καθρέφτη της ο οποίος τη διαβεβαιώνει ότι έχει το πιο λαμπερό, το πιο αστραφτερό και το ποιο φωτεινό χαμόγελο του κόσμου. Ώσπου μία μέρα ο καθρέφτης πληροφορεί την Δόνα Τερηδόνα ότι η μικρή Λουκία έχει το πιο όμορφο χαμόγελο. Έτσι η Δόνα Τερηδόνα, μην μπορώντας να το δεχτεί αυτό, αποφασίζει να δελεάσει την Λουκία, προσφέροντάς της γλυκά και διάφορες λιχουδιές, έτσι ώστε να χαλάσουν τα δόντια της.








Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από την παράσταση και τα εντυπωσιακά σκηνικά .Συμμετείχαν στην ιστορία όταν οι πρωταγωνιστές τους έκαναν ερωτήσεις καθώςείχαμε διαβάσει στο σχολείο το ομώνυμο βιβλίο.Διασκέδασαν ενώ παράλληλα άκουσαν και έμαθαν όσα είχαμε πει στο σχολείο για τα γλυκά και το πως φροντίζουμε να μην καταστραφούν τα δόντια μας. Ενώ πήραν το μύνημα για την δύναμη της θέλησης.Δηλαδή , να αντιστέκονται στους πειρασμούς όσο δύσκολο και να είναι ,όταν πρόκειται για το καλό τους.

Στο τέλος της παράστασης οι ηθοποιοί γνωρίστηκαν με τα παιδιά κρατώντας τις κούκλες της ιστορίας,ενώ εξηγούσαν πως τις χρησιμοποιούμε.

Τέλος μας έδειξαν έναν τρόπο κατασκευής μιας κούκλας με πολύ απλά υλικά και με την βοήθεια των παιδιών φτιάξαμε από μια κούκλα για κάθε τμήμα.

Ένα μεγάλο μπράβο στους συντελεστές της παράστασης!!!

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014


Με αφορμή την παρακολούθηση της ταινίας "ΠΈΠΠΑ Η ΝΕΡΑΙΔΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ" το ενδιαφέρον τους για το θέμα και τις προσωπικές του εμπειρίες  ξεκίνησε το σχέδιο εργασίας "ΓΕΡΑ ΔΟΝΤΙΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ"για τα τμήματα του κλασικού και ολοήμερου.

Το πρόγραμμα ”Γερά δόντια, χαρούμενα παιδιά” στηρίζεται στην ενεργητική μάθηση και έχει σκοπό την αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των μαθητών/-τριών ενισχύοντας την υπευθυνότητα, την επικοινωνία, την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, την προσωπικότητα και την ικανότητα του μαθητή για την υιοθέτηση υγιεινών τρόπων ζωής. Έτσι, επιδιώκεται η θετική τροποποίηση της συμπεριφοράς των μαθητών με στόχο την προστασία και την προαγωγή της στοματικής τους υγείας.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόληψη, η διατήρηση και η προαγωγή της στοματικής υγιεινής.

Στόχοι
Να γνωρίσουν την ανατομία της στοματικής κοιλότητας.
Να παρατηρήσουν  τη μορφολογία των δοντιών και να την  συσχετίσουν
 τον τρόπο με τη   λειτουργία της μάσησης και της πέψης (σωστό μάσημα, καλύτερη πέψη)
 Να αντιληφθούν οι μαθητές τη σημασία της καλής στοματικής υγιεινής
 Να κατανοήσουν τους τρόπους πρόληψης(σωστό βούρτσισμα, συχνός οδοντικός έλεγχος,υγιεινή διατροφή) και πως την επηρεάζουν
Να  ευαισθητοποίηθούν τα παιδιά απέναντι σε θέµατα που αφορούντην υγιεινή των δοντιών. 
    Να γνωρίζουν τις ασθένειες των δοντιών και τον τρόπο προφύλαξής των από αυτές.
    Να µάθουν το σωστό τρόπο βουρτσίσµατος και τα είδη που είναι απαραίτητα
      για τη σωστή  περιποίησή τους.
   Να εντοπίσουν τα λάθη της διατροφής τους, λάθη που ευθύνονται για την κακή κατάσταση       των δοντιών τους και να µάθουν να τα αποφεύγουν.
 Να αντιληφθούν την αναγκαιότητα της επίσκεψής τους στον οδοντίατρο και πώς να µη το αναβάλλουν. 



Με ένα ιστόγραμμα καταγράψαμε τις γνώσεις που έχουν τα παιδιά σχετικά με τα δόντια.Οι απαντήσεις μας εντυπωσίασαν.


Στην συνέχεια καταγράψαμε τι θα θέλαμε να μάθουμε που δεν γνωρίζουμε.



Έτσι χωριστήκαμε σε ομάδες για την συγκέντρωση υλικού.Πληροφορίες από το διαδίκτυο,ταινίες,
εικόνες και βιβλιά.

Συγκεντρώσαμε εικόνες από κατηγορές τροφίμων:φρούτα,λαχανικά.γαλακτοκομικά ,κρέας ,ψάρι και γλυκά αναψυκτικά και διάφορα άλλα(πατατάκια,γαριδάκια κλπ)

Τα κατηγοριοποιήσαμε σε αυτά που κάνουν καλό στα δόντια και αυτά που τα καταστρέφουν.







Με αφορμή το βιβλίο "Ο ΜΑΚΗΣ Ο ΕΝΖΥΜΑΚΗΣ"μιλήσαμε για το ταξίδι της τροφής
ΓΛΩΣΣΑ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
                                                                                 



















Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014