Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

28 OΚΤΩΒΡΙΟΥ


 Στις 15 Αυγούστου του 1940 ιταλικό υποβρύχιο τορπίλισε το καταδροµικό πλοίο «Έλλη», που βρίσκονταν στην Τήνο για το γιορτασµό της Παναγίας. Στις 28 Οκτωβρίου του ίδιου έτους οι Ιταλοί κήρυξαν τον πόλεµο εναντίον της χώρας µας, µετά από το τελεσίγραφο να παραδώσει ο Μεταξάς την Ελλάδα, πράγµα που δεν έγινε µε το περίφηµο ΟΧΙ, που γράφτηκε στην ιστορία. Οι Έλληνες πολέµησαν γενναία στο Αλβανικό µέτωπο και οι Ιταλοί νικήθηκαν σε πολλές µάχες, όπως στη Χιµάρα και την Κορυτσά, και έτσι αναγκάστηκαν να ζητήσουν την παρέµβαση του γερµανικού στρατού. Οι Γερµανοί στις 20 Ιανουαρίου του 1941 αποφασίζουν επίθεση εναντίον της χώρας µας. Στις 27 Απριλίου, µετά από σκληρές επιθέσεις, υψώνεται στην Ακρόπολη η γερµανική σηµαία, έως ότου δύο πολύ γενναίοι Έλληνες πατριώτες θα τολµήσουν να την κατεβάσουν, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας. Το 1944 οι Γερµανοί εγκαταλείπουν την Ελλάδα νικηµένοι.

Παιδί και Πληροφορική

 Αξιοποιούµε τον Η/Υ για να βρούµε πληροφορίες και στοιχεία - ντοκουµέντα της εποχής. Τα εκτυπώνουµε και τα χρησιµοποιούµε ως υλικό παρατήρησης. *«Γράφουµε» το ΟΧΙ, που είναι πολύ εύκολο για τα παιδιά,αφού έχουμε τις προηγούμενες ημέρες εξοικειωθεί με την χρήση του υπολογιστή.

Τα  παιδιά ακουν την αναγγελία του πολέµου: «Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάµεις προσβάλλουν από της 5.30' της σήµερον τα ηµέτερα τµήµατα προκαλύψεως της ελληνοαλβανικής µεθορίου. Αι ηµέτεραι δυνάµεις αµύνονται του πατρίου εδάφους».
 

 Παιδί και Γλώσσα
*Παρατηρούµε µε τα παιδιά και εξηγούµε το λεξιλόγιο της εποχής. Το ακούν προσεκτικά για δεύτερη και τρίτη φορά.

Από εικόνες της εποχής παρατηρούµε τα ρούχα και τις στολές των στρατιωτών, τα όπλα και συζητάµε για το φαγητό και την πείνα που έζησαν οι άνθρωποι.
Ακόμη και οι γυναίκες βοηθούσαν, µε το να φτιάχνουν τις φανέλες και τις µάλλινες κάλτσες για τους στρατιώτες, να στέλνουν τρόφιµα, πολλές πήραν και οι ίδιες τα όπλα. ∆είχνουµε φωτογραφικό υλικό από τους ανθρώπους που πολεµούσαν. *Ακούµε τα τραγούδια της Σοφίας Βέµπο, της «τραγουδίστριας της νίκης».
 

Παιδί και Μαθηµατικά *1. Χρονικές ακολουθίες (πρώτα, ύστερα, µετά) !Περιγραφή δραστηριότητας = Συζητάµε µε τα παιδιά πώς ξεκίνησε ο πόλεµος (πρώτα µε τους Ιταλούς), ύστερα (µπήκαν και οι Γερµανοί), µετά (πολέµησαν οι Έλληνες και οι Έλληνίδες και τους έδιωξαν). 

 Παιδί και ∆ηµιουργία-Έκφραση 
Τα παιδιά κόβουν μικρά κομάτια από χαρτί γλασέ και γκοφρέ και τα κολούν στις λωρίδες της Ελληνικής σημαίας.
Ομαδική εργασία 
Με πινέλο βάφουν την Ελληνική σημαία και γράφουν δίπλα τις 9 συλλαβές της φράσης ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ.Αυτές τις συλλαβές συμβολίζουν οι 9 λωρίδες της.